Misschien denkt u te weten wat de dag is waarop de meeste spullen worden gekocht door consumenten. Als u dacht dat dit Black Friday is, heeft u het mis. Het is namelijk Singles Day. Naar schatting verkopen winkeliers op Singles Day 4 maal meer dan op Black Friday.
De ‘feestdag’ is over komen waaien uit China en is bedoeld om vrijgezellen in het zonnetje te zetten. Singles Day wordt ieder jaar gevierd op 11 november. Het cijfer 1 symboliseert een vrijgezel persoon, logisch dus dat je het op de 11e dag van de 11e maand viert. De feestdag is ontstaan omdat men steeds langer vrijgezel blijft, en veel mensen daar heel gelukkig mee zijn.
Hoe is Singles Day ooit begonnen?
Singles Day werd voor het eerst in 1993 gevierd door een groep studenten als soort van anti-Valentijnsdag dag. Zij wilden de dag gebruiken om te vieren dat ze vrijgezel waren. De eerste paar jaar werd de dag vooral gevierd door mannen maar al snel begonnen ook vrouwen te vieren dat ze geen partner hadden. Om dit te vieren, kochten mensen cadeautjes, niet voor hun partner maar voor zichzelf.
Wat heeft Singles Day met winkelen te maken?
Alibaba, zeg maar de Chinese versie van Amazon, zag in 2009 de grote kans in en commercialiseerde het evenement. In slechts 26 jaar is het evenement uitgegroeid tot een uitverkoop die groter is dan iedere andere uitverkoop. De uitverkoop begint op 11 november om middernacht en duurt 24 uur. In slechts 24 uur verkopen winkeliers wereldwijd voor ruim € 24.000.000.000,-. Het overgrote deel van dit geld wordt nog steeds uitgegeven door Chinezen op Alibaba maar ook in Nederland en België doen er steeds meer winkeliers mee aan het evenement. Op Independent.co.uk vind je het laatste nieuws over de moderne Singles Day.
Heeft Singles Day nog iets met singles en vrijgezellen te maken?
Daar kunnen we heel kort over zijn; nee. Wat begon als een kleine idealistisch protest tegen de strenge normen in waarde in China waarvan het snel vinden van een partner onderdeel uitmaakt, is binnen 25 jaar uitgegroeid tot de grootste uitverkoop van artikelen wereldwijd. Dat hadden de Chinese vrijgezellen studenten niet bepaald in gedachte toen zijn op 11 november 1993 hun anti-Valentijnsdag dag lanceerden.